Skip to main content

RD Sharma Solutions For Class 7 Chapter 6 – Exponents

 

RD Sharma Solutions For Class 7 Chapter 6 – Exponents

Exercise 6.1 Page No: 6.12

1. Find the values of each of the following:

(i) 132

(ii) 73

(iii) 34

Solution:

(i) Given 132

132 = 13 × 13 =169

(ii) Given 73

73 = 7 × 7 × 7 = 343

(iii) Given 34

34 = 3 × 3 × 3 × 3

= 81

2. Find the value of each of the following:

(i) (-7)2

(ii) (-3)4

(iii)  (-5)5

Solution:

(i) Given (-7)2

We know that (-a) even number= positive number

(-a) odd number = negative number

We have, (-7)2 = (-7) × (-7)

= 49

(ii) Given (-3)4

We know that (-a) even number= positive number

(-a) odd number = negative number

We have, (-3)4 = (-3) × (-3) × (-3) × (-3)

= 81

(iii) Given (-5)5

We know that (-a) even number= positive number

(-a) odd number = negative number

We have, (-5)5 = (-5) × (-5) × (-5) × (-5) × (-5)

= -3125

3. Simplify:

(i) 3 × 102

(ii) 22 × 53

(iii) 33 × 52

Solution:

(i) Given 3 × 102

3 × 102 = 3 × 10 × 10

= 3 × 100

= 300

(ii) Given 22 × 53

22 × 53 = 2 × 2 × 5 × 5 × 5

= 4 × 125

= 500

(iii) Given 33 × 52

33 × 52 = 3 × 3 × 3 × 5 × 5

= 27 × 25

= 675

4. Simply:

(i)  32 × 104

(ii)  24 × 32

(iii) 52 × 34

Solution:

(i)  Given 32 × 104 

32 × 104 = 3 × 3 × 10 × 10 × 10 × 10

= 9 × 10000

= 90000

(ii) Given24 × 32 

24 × 32 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3

= 16 × 9

= 144

(iii) Given 52 × 34 

52 × 34 = 5 × 5 × 3 × 3 × 3 × 3

= 25 × 81

= 2025

5. Simplify:

(i) (-2) × (-3)3

(ii) (-3)2 × (-5)3

(iii) (-2)5 × (-10)2

Solution:

(i) Given (-2) × (-3)3 

(-2) × (-3)3 = (-2) × (-3) × (-3) × (-3)

= (-2) × (-27)

= 54

(ii) Given (-3)2 × (-5)3 

(-3)2 × (-5)3 = (-3) × (-3) × (-5) × (-5) × (-5)

= 9 × (-125)

= -1125

(iii) Given (-2)5 × (-10)2 

(-2)5 × (-10)2 = (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × (-10) × (-10)

= (-32) × 100

= -3200

6. Simplify:

(i) (3/4)2

(ii) (-2/3)4

(iii) (-4/5)5

Solution:

(i) Given (3/4)2

(3/4)2 = (3/4) × (3/4)

= (9/16)

(ii) Given (-2/3)4

(-2/3)4 = (-2/3) × (-2/3) × (-2/3) × (-2/3)

= (16/81)

(iii) Given (-4/5)5

(-4/5)5 = (-4/5) × (-4/5) × (-4/5) × (-4/5) × (-4/5)

= (-1024/3125)

7. Identify the greater number in each of the following:

(i) 25 or 52

(ii) 34 or 43

(iii) 35 or 53

Solution:

(i) Given 25 or 52

25 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2

= 32

52 = 5 × 5

= 25

Therefore, 25 > 52

(ii) Given 34 or 43

34 = 3 × 3 × 3 × 3

= 81

43 = 4 × 4 × 4

= 64

Therefore, 34 > 43

(iii) Given 35 or 53

35 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3

= 243

53 = 5 × 5 × 5

= 125

Therefore, 35 > 53

 

8. Express each of the following in exponential form:

(i) (-5) × (-5) × (-5)

(ii) (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) × (-5/7)

(iii) (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3)

Solution:

(i) Given (-5) × (-5) × (-5)

Exponential form of (-5) × (-5) × (-5) = (-5)3

(ii) Given (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) × (-5/7)

Exponential form of (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) = (-5/7)4

(iii) Given (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3)

Exponential form of (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) = (4/3)5

9. Express each of the following in exponential form:

(i) x × x × x × x × a × a × b × b × b

(ii) (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a

(iii) (-2/3) × (-2/3) × x × x × x

Solution:

(i) Given x × x × x × x × a × a × b × b × b

Exponential form of x × x × x × x × a × a × b × b × b = x4a2b3

(ii) Given (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a

Exponential form of (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a = (-2)4a3

(iii) Given (-2/3) × (-2/3) × x × x × x

Exponential form of (-2/3) × (-2/3) × x × x × x = (-2/3)2 x3

10. Express each of the following numbers in exponential form:

(i) 512

(ii) 625

(iii) 729

Solution:

(i) Given 512

Prime factorization of 512 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2

= 29

(ii) Given 625

Prime factorization of 625 = 5 x 5 x 5 x 5

= 54

(iii) Given 729

Prime factorization of 729 = 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3

= 36

11. Express each of the following numbers as a product of powers of their prime factors:
(i) 36
(ii) 675
(iii) 392

Solution:

(i) Given 36

Prime factorization of 36 = 2 x 2 x 3 x 3

= 22 x 32

(ii) Given 675

Prime factorization of 675 = 3 x 3 x 3 x 5 x 5

= 33 x 52

(iii) Given 392

Prime factorization of 392 = 2 x 2 x 2 x 7 x 7

= 23 x 72

12. Express each of the following numbers as a product of powers of their prime factors:
(i) 450
(ii) 2800
(iii) 24000

Solution:

(i) Given 450

Prime factorization of 450 = 2 x 3 x 3 x 5 x 5

= 2 x 32 x 52

(ii) Given 2800

Prime factorization of 2800 = 2 x 2 x 2 x 2 x 5 x 5 x 7

= 24 x 52 x 7

(iii) Given 24000

Prime factorization of 24000 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 3 x 5 x 5 x 5

= 26 x 3 x 53

13. Express each of the following as a rational number of the form (p/q):

(i) (3/7)2

(ii) (7/9)3

(iii) (-2/3)4

Solution:

(i) Given (3/7)2

(3/7)2 = (3/7) x (3/7)

= (9/49)

(ii) Given (7/9)3

(7/9)3 = (7/9) x (7/9) x (7/9)

= (343/729)

(iii) Given (-2/3)4

(-2/3)4 = (-2/3) x (-2/3) x (-2/3) x (-2/3)

= ((16/81)

14. Express each of the following rational numbers in power notation:

(i) (49/64)

(ii) (- 64/125)

(iii) (-12/16)

Solution:

(i) Given (49/64)

We know that 72 = 49 and 82= 64

Therefore (49/64) = (7/8)2

(ii) Given (- 64/125)

We know that 43 = 64 and 53 = 125

Therefore (- 64/125) = (- 4/5)3

(iii) Given (-1/216)

We know that 13 = 1 and 63 = 216

Therefore -1/216) = – (1/6)3

15. Find the value of the following:

(i) (-1/2)2 × 23 × (3/4)2

(ii) (-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)2

Solution:

(i) Given (-1/2)2 × 23 × (3/4)2

(-1/2)2 × 23 × (3/4)2 = 1/4 × 8 × 9/16

= 9/8

(ii) Given (-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)2 

(-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)2 = (81/625) × (256/6561) × (225/324)

= (64/18225)

16. If a = 2 and b= 3, the find the values of each of the following:

(i) (a + b)a

(ii) (a b)b

(iii) (b/a)b

(iv) ((a/b) + (b/a))a

Solution:

(i) Consider (a + b)a 

Given a = 2 and b= 3

(a + b)a = (2 + 3)2

= (5)2

= 25

(ii) Given a = 2 and b = 3

Consider, (a b)b = (2 × 3)3

= (6)3

= 216

(iii) Given a =2 and b = 3

Consider, (b/a)b = (3/2)3

= 27/8

(iv) Given a = 2 and b = 3

Consider, ((a/b) + (b/a))a = ((2/3) + (3/2))2

= (4/9) + (9/4)

LCM of 9 and 6 is 36

= 169/36


Exercise 6.2 Page No: 6.28

1. Using laws of exponents, simplify and write the answer in exponential form

(i) 23 × 24 × 25

(ii) 512 ÷ 53

(iii) (72)3

(iv) (32)5 ÷ 34

(v) 37 × 27

(vi) (521 ÷ 513) × 57

Solution:

(i) Given 23 × 24 × 25

We know that first law of exponents states that am × an × ap = a(m+n+p)

Therefore above equation can be written as 23 x 24 x 25 = 2(3 + 4 + 5) 

= 212

(ii) Given 512 ÷ 53

According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n          

Therefore given question can be written as 512 ÷ 53 = 512 – 3 = 59 

(iii) Given (72)3

According to the law of exponents we have (am)n = amn

Therefore given question can be written as (72)3 = 76     

(iv) Given (32)5 ÷ 34

According to the law of exponents we have (am)n = amn

Therefore (32)5 ÷ 34 = 3 10 ÷ 34

According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n          

3 10 ÷ 34 = 3(10 – 4) = 36

(v) Given 37 × 27

We know that law of exponents states that am x bm = (a x b)m 

37 × 27 = (3 x 2)7 = 67 

(vi) Given (521 ÷ 513) × 57

According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n          

= 5(21 -13) x 57 

= 58 x 57 

According to the law of exponents we have am x an = a(m +n)

= 5(8+7) = 515

2. Simplify and express each of the following in exponential form:

(i) {(23)4 × 28} ÷ 212

(ii) (82 × 84) ÷ 83

(iii) (57/52) × 53

(iv) (54× x10y5)/ (54 × x7y4)

Solution:

(i) Given {(23)4 × 28} ÷ 212

{(23)4 x 28} ÷ 212= {212 x 28} ÷ 212 [According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 2(12 + 8) ÷ 212[According to the law of exponents we have am x an = a(m +n)]

= 220 ÷ 212 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 2 (20 – 12) 

=  28

(ii) Given (82 × 84) ÷ 83

(82 × 84) ÷ 83 [According to the law of exponents we have am x an = a(m +n)]

= 8(2 + 4) ÷ 83

= 86 ÷ 83[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 8(6-3) = 83 = (23)3 = 29

(iii) Given (57/52) × 53

= 5(7-2) x 53[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 55 x 53[According to the law of exponents we have am x an = a(m +n)]

= 5(5 + 3) = 58

(iv) Given (54× x10y5)/ (54 × x7y4)

= (54-4× x10-7y5-4) [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 50x3y1 [since 50 = 1]

= 1x3y

3. Simplify and express each of the following in exponential form:

(i) {(32)3 × 26} × 56

(ii) (x/y)12 × y24 × (23)4

(iii)(5/2)6 × (5/2)2

(iv) (2/3)5× (3/5)5

Solution:

(i) Given {(32)3 × 26} × 56

= {36 × 26} × 56[According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 66 × 56 [since law of exponents states that am x bm = (a x b)m] 

= 306

(ii) Given (x/y)12 × y24 × (23)4

= (x12/y12) × y24 × 212

= x12 × y24-12 × 212[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= x12 × y12 × 212

= (2xy)12

(iii) Given (5/2)6 × (5/2)2

= (5/2)6+2[According to the law of exponents we have am x an = a(m +n)]

= (5/2)8

(iv) Given (2/3)5× (3/5)5

= (2/5)5[since law of exponents states that am x bm = (a x b)m] 

4. Write 9 × 9 × 9 × 9 × 9 in exponential form with base 3.

Solution:

Given 9 × 9 × 9 × 9 × 9 = (9)5 = (32)5

= 310

5. Simplify and write each of the following in exponential form:

(i) (25)3 ÷ 53

(ii) (81)5 ÷ (32)5

(iii) 98 × (x2)5/ (27)4 × (x3)2

(iv) 32 × 78 × 136/ 212 × 913

Solution:

(i) Given (25)3 ÷ 53

= (52)3 ÷ 53[According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 56 ÷ 53 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 56 – 3

= 53

(ii) Given (81)5 ÷ (32)5[According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= (81)5 ÷ 310[81 = 34]

= (34)5 ÷ 310 [According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 320 ÷ 310

= 320-10 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 310

(iii) Given 98 × (x2)5/ (27)4 × (x3)2

= (32)8 × (x2)5/ (33)4× (x3)2[According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 316 × x10/312 × x6

= 316-12 × x10-6[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 34 × x4

= (3x)4

(iv) Given (32 × 78 × 136)/ (212 × 913)

= (32 × 7278 × 136)/(212× 133 × 73)[According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= (212 × 72 × 136)/(212× 133 × 73)

= (76 × 136)/(133 × 73)

= 916/913[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 916-3

= 913

6. Simplify:

(i) (35)11 × (315)4 – (35)18 × (35)5

(ii) (16 × 2n+1 – 4 × 2n)/(16 × 2n+2 – 2 × 2n+2)

(iii) (10 × 5n+1 + 25 × 5n)/(3 × 5n+2 + 10 × 5n+1)

(iv) (16)7 ×(25)5× (81)3/(15)7 ×(24)5× (80)3

Solution:

(i) Given (35)11 × (315)4 – (35)18 × (35)5

= (3)55 × (3)60 – (3)90 × (3)25[According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 3 55+60 – 390+25

= 3115 – 3115

= 0

(ii) Given (16 × 2n+1 – 4 × 2n)/(16 × 2n+2 – 2 × 2n+2)

= (24 × 2(n+1) -22 × 2n)/(24 × 2(n+2) -22+1 × 22) [According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 22 × 2(n+3-2n)/)22× 2(n+4-2n+1)

= 2n × 23 – 2n/ 2n × 24 – 2n × 2

= 2n(23 – 1)/ 2n(24 – 1) [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 8 -1 /16 -2

= 7/14

= (1/2)

(iii) Given (10 × 5n+1 + 25 × 5n)/(3 × 5n+2 + 10 × 5n+1)

= (10 × 5n+1 + 52 × 5n)/(3 × 5n+2 + (2 × 5) × 5n+1)

= (10 × 5n+1 + 5 × 5n+1)/(3 × 5n+2 + (2 × 5) × 5n+1) [According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 5n+1 (10+5)/ 5n+1 (10+15)[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]         

= 15/25

= (3/5)

(iv) Given (16)7 ×(25)5× (81)3/(15)7 ×(24)5× (80)3

= (16)7 ×(52)5× (34)3/(3 × 5 )7 ×(3 × 8)5× (16 × 5)3

= (16)7 ×(52)5× (34)3/37 × 57 × 35 × 85× 163× 53

= (16)7/ 85 × 16 3

= (16)4/85

= (2 × 8)4/85

= 24/8

= (16/8)

= 2

7. Find the values of n in each of the following:

(i) 52n × 53 = 511

(ii) 9 x 3n = 37

(iii) 8 x 2n+2 = 32 

(iv) 72n+1 ÷ 49 = 73

(v) (3/2)4 × (3/2)5 = (3/2)2n+1

(vi) (2/3)10× {(3/2)2}5 = (2/3)2n – 2

Solution:

(i) Given 52n x 53 = 511

= 52n+3 = 511

On equating the coefficients, we get

2n + 3 = 11

⇒2n = 11- 3

⇒2n = 8

⇒ n = (8/2)

⇒ n = 4

(ii)  Given 9 x 3n = 37

= (3)2 x 3n = 37

= (3)2+n = 37

On equating the coefficients, we get

2 + n = 7

⇒ n = 7 – 2  = 5

(iii) Given 8 x 2n+2 = 32

= (2)3 x 2n+2 = (2)5      [since 23 = 8 and 25 = 32]
= (2)3+n+2 = (2)5 

On equating the coefficients, we get

3 + n + 2 = 5

⇒ n + 5 = 5

⇒ n = 5 -5

⇒ n = 0

(iv) Given  72n+1 ÷ 49 = 73

= 72n+1 ÷ 72 = 73  [since 49 = 72]

= 72n+1-2 = 73

= 72n-1=73

On equating the coefficients, we get

2n – 1 = 3

⇒ 2n = 3 + 1

⇒ 2n = 4

⇒ n =4/2 =2

(v) Given (3/2)4 × (3/2)5 = (3/2)2n+1

= (3/2)4+5 = (3/2)2n+1

= (3/2)9 = (3/2)2n+1

On equating the coefficients, we get

2n + 1 = 9

⇒ 2n = 9 – 1

⇒ 2n = 8

⇒ n =8/2 =4

(vi) Given (2/3)10× {(3/2)2}5 = (2/3)2n – 2

= (2/3)10 × (3/2)10 = (2/3)2n – 2

= 2 10 × 310/310 × 210 = (2/3)2n – 2

= 1 = (2/3)2n – 2

= (2/3)0 = (2/3)2n – 2

On equating the coefficients, we get

0 =2n -2

2n -2 =0

2n =2

n = 1

8. If (9n × 32 × 3n – (27)n)/ (33)5 × 23 = (1/27), find the value of n.

Solution:

Given (9n × 32 × 3n – (27)n)/ (33)5 × 23 = (1/27)

= (32)n × 33 × 3n – (33)n/ (315 × 23) = (1/27)

= 3(2n+2+n) – (33)n/ (315 × 23) = (1/27)

= 3(3n+2)– (33)n/ (315 × 23) = (1/27)

= 33n × 32 – 33n/ (315 × 23) = (1/27)

= 33n × (32 – 1)/ (315 × 23) = (1/27)

= 33n × (9 – 1)/ (315 × 23) = (1/27)

= 33n × (8)/ (315 × 23) = (1/27)

= 33n × 23/ (315 × 23) = (1/27)

= 33n/315 = (1/27)

= 33n-15 = (1/27)

= 33n-15 = (1/33)

= 33n-15 = 3-3

On equating the coefficients, we get

3n -15 = -3

⇒ 3n = -3 + 15

⇒ 3n = 12

⇒ n = 12/3 = 4


Exercise 6.3 Page No: 6.30

Express the following numbers in the standard form:
(i) 3908.78
(ii) 5,00,00,000
(iii) 3,18,65,00,000
(iv) 846 × 107
(v)723 × 109

Solution:

(i) Given 3908.78

3908.78 = 3.90878 x 103 [since the decimal point is moved 3 places to the left]

(ii) Given 5,00,00,000

5,00,00,000 = 5,00,00,000.00 = 5 x 107 [since the decimal point is moved 7 places to the left]

(iii) Given 3,18,65,00,000

3,18,65,00,000 = 3,18,65,00,000.00

= 3.1865 x 109 [since the decimal point is moved 9 places to the left]

(iv) Given846 × 107

846 × 107 = 8.46 x 102 x 10 [since the decimal point is moved 2 places to the left]
= 8.46 x 109 [since am x an = am+n]

(v) Given 723 × 109   

723 × 109 = 7.23 x 102 x 109 [since the decimal point is moved 2 places to the left]
= 7.23 x 1011 [ since am x an = am+n]

2. Write the following numbers in the usual form:
(i) 4.83 × 107
(ii) 3.21 × 105
(iii) 3.5 × 103

Solution:

(i) Given 4.83 × 107 

4.83 × 107 = 483 × 107-2 [since the decimal point is moved two places to the right]

= 483 × 105 

= 4, 83, 00,000

(ii) Given 3.21 × 105 

3.21 × 105 = 321 x 105-2 [since the decimal point is moved two places to the right]
= 321 x 103 

= 3, 21,000

(iii) Given 3.5 × 103 

3.5 × 103 = 35 x 103-1 [since the decimal point is moved one place to the right]

= 35 x 102 

= 3,500

3. Express the numbers appearing in the following statements in the standard form:

(i) The distance between the Earth and the Moon is 384,000,000 meters.
(ii) Diameter of the Earth is 1, 27, 56,000 meters.
(iii) Diameter of the Sun is 1,400,000,000 meters.
(iv) The universe is estimated to be about 12,000,000,000 years old.

Solution:

(i) Given the distance between the Earth and the Moon is 384,000,000 meters.

The distance between the Earth and the Moon is 3.84 x 108 meters.

[Since the decimal point is moved 8 places to the left.]

(ii) Given diameter of the Earth is 1, 27, 56,000 meters.

The diameter of the Earth is 1.2756 x 107 meters.

[Since the decimal point is moved 7 places to the left.]

(iii) Given diameter of the Sun is 1,400,000,000 meters.

The diameter of the Sun is 1.4 x 109 meters.

[Since the decimal point is moved 9 places to the left.]

(iv) Given the universe is estimated to be about 12,000,000,000 years old.

The universe is estimated to be about 1.2x 1010 years old.

[Since the decimal point is moved 10 places to the left.]


Exercise 6.4 Page No: 6.31

1. Write the following numbers in the expanded exponential forms:
(i) 20068
(ii) 420719
(iii) 7805192
(iv) 5004132
(v) 927303

Solution:

(i) Given 20068

20068 = 2 x 104 + 0 x 103 + 0 x 102 + 6 x 101 + 8 x 100

(ii) Given 420719

420719 = 4 x 105 + 2 x 104 + 0 x 103 + 7 x 102 + 1 x 101 + 9 x 100

(iii) Given 7805192

7805192 = 7 x 106 + 8 x 105 + 0 x 104 + 5 x 103 + 1 x 102 + 9 x 101 + 2 x 100

(iv) Given 5004132

5004132 = 5 x 106 + 0 x 105 + 0 x 104 + 4 x 103 + 1 x 102 + 3 x 101 + 2 x 100

(v) Given 927303

927303 = 9 x 105 + 2 x 104 + 7 x 103 + 3 x 102 + 0 x 101 + 3 x 100

2. Find the number from each of the following expanded forms:
(i) 7 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100
(ii) 5 × 105 + 4 × 104 + 2 × 103 + 3 × 100
(iii) 9 × 105 + 5 × 102 + 3 × 101
(iv) 3 × 104 + 4 × 102 + 5 × 100

Solution:

(i) Given 7 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100

 = 7 x 10000 + 6 x 1000 + 0 x 100 + 4 x 10 + 5 x 1

= 70000 + 6000 + 0 + 40 + 5

= 76045

(ii) Given 5 × 105 + 4 × 104 + 2 × 103 + 3 × 100

= 5 x 100000 + 4 x 10000 + 2 x 1000 + 3 x 1

= 500000 + 40000 + 2000 + 3

= 542003

(iii) Given 9 × 105 + 5 × 102 + 3 × 101

= 9 x 100000 + 5 x 100 + 3 x 10

= 900000 + 500 + 30

= 900530

(iv) Given 3 × 104 + 4 × 102 + 5 × 100

= 3 x 10000 + 4 x 100 + 5 x 1

= 30000 + 400 + 5

= 30405

Comments

Popular posts from this blog

NCERT Solutions for Class 6 Chapter 10: Mensuration

  NCERT Solutions for Class 6 Chapter 10: Mensuration Exercise 10.1 Page no: 212 1. Find the perimeter of each of the following figures: Solutions: (a)  Perimeter = Sum of all the sides = 1 + 2 + 4 + 5 = 12 cm (b) Perimeter = Sum of all the sides = 23 + 35 + 35 + 40 = 133 cm (c) Perimeter = Sum of all the sides = 15 + 15 + 15 + 15 = 60 cm (d) Perimeter = Sum of all the sides = 4 + 4 + 4 + 4 + 4 =20 cm (e) Perimeter = Sum of all the sides = 1 + 4 + 0.5 + 2.5 + 2.5 + 0.5 + 4 = 15 cm (f) Perimeter = Sum of all the sides = 4 + 1 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 + 3 = 52 cm 2. The lid of a rectangular box of sides 40 cm by 10 cm is sealed all around with tape. What is the length of the tape required? Solutions: Length of required tape = Perimeter of rectangle = 2 (Length + Breadth) = 2 (40 + 10) = 2 (50) = 100 cm ∴ Required length of tape is 100 cm 3. A table top measures 2 m 25 cm by 1 m 50 cm. What is the perimeter of the table top? Solutions: L...

NCERT Solutions for Class 6 Chapter 3: Playing With Numbers

  NCERT Solutions for Class 6 Chapter 3: Playing With Numbers Exercise 3.1 page no: 50 1. Write all the factors of the following numbers: (a) 24 (b) 15 (c) 21 (d) 27 (e) 12 (f) 20 (g) 18 (h) 23 (i) 36 Solutions: (a) 24 24 = 1 × 24 24 = 2 × 12 24 = 3 × 8 24 = 4 × 6 24 = 6 × 4 Stop here since 4 and 6 have occurred earlier Hence, the factors of 24 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 and 24 (b) 15 15 = 1 × 15 15 = 3 × 5 15 = 5 × 3 Stop here since 3 and 5 have occurred earlier Hence, the factors of 15 are 1, 3, 5 and 15 (c) 21 21 = 1 × 21 21 = 3 × 7 21 = 7 × 3 Stop here since 3 and 7 have occurred earlier Hence, the factors of 21 are 1, 3, 7 and 21 (d) 27 27 = 1 × 27 27 = 3 × 9 27 = 9 × 3 Stop here since 3 and 9 have occurred earlier Hence, the factors of 27 are 1, 3, 9 and 27 (e) 12 12 = 1 × 12 12 = 2 × 6 12 = 3 × 4 12 = 4 × 3 Stop here since 3 and 4 have occurred earlier Hence, the factors of 12 are 1, 2, 3, 4, 6 and 12 (f) 20 20 = 1 × 20 20 = 2 × 10 20 = 4 × 5 20 = 5 × 4 Stop here since 4 and 5...

NCERT Solutions for Class 6 Chapter 12: Ratio and Proportion

  NCERT Solutions for Class 6 Chapter 12: Ratio and Proportion Exercise 12.1 page no: 251 1. There are 20 girls and 15 boys in a class. (a) What is the ratio of number of girls to the number boys? (b) What is the ratio of number of girls to the total number of students in the class? Solutions: Given Number of girls = 20 girls Number of boys = 15 boys Total number of students = 20 + 15 = 35 (a) Ratio of number of girls to number of boys = 20 / 15 = 4 / 3 (b) Ratio of number of girls to total number of students = 20 / 35 = 4 / 7 2. Out of 30 students in a class, 6 like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find the ratio of (a) Number of students liking football to number of students liking tennis. (b) Number of students liking cricket to total number of students. Solutions: Given Number of students who like football = 6 Number of students who like cricket = 12 Number of students who like tennis = 30 – 6 – 12 = 12 (a) Ratio of number of students liking football to the ...