Skip to main content

RD Sharma Solutions For Class 7 Chapter 5 – Operations On Rational Numbers

 

RD Sharma Solutions For Class 7 Chapter 5 – Operations On Rational Numbers

Exercise 5.1 Page No: 5.4

1. Add the following rational numbers:

(i) (-5/7) and (3/7)

(ii) (-15/4) and (7/4)

(iii) (-8/11) and (-4/11)

(iv) (6/13) and (-9/13)

Solution:

(i) Given (-5/7) and (3/7)

= (-5/7) + (3/7)

Here denominators are same so add the numerator

= ((-5+3)/7)

= (-2/7)

(ii) Given (-15/4) and (7/4)

= (-15/4) + (7/4)

Here denominators are same so add the numerator

= ((-15 + 7)/4)

= (-8/4)

On simplifying

= -2

(iii) Given (-8/11) and (-4/11)

= (-8/11) + (-4/11)

Here denominators are same so add the numerator

= (-8 + (-4))/11

= (-12/11)

(iv) Given (6/13) and (-9/13)

= (6/13) + (-9/13)

Here denominators are same so add the numerator

= (6 + (-9))/13

= (-3/13)

2. Add the following rational numbers:

(i) (3/4) and (-3/5)

(ii) -3 and (3/5)

(iii) (-7/27) and (11/18)

(iv) (31/-4) and (-5/8)

Solution:

(i) Given (3/4) and (-3/5)

If p/q and r/s are two rational numbers such that q and s do not have a common factor other than one, then

(p/q) + (r/s) = (p × s + r × q)/ (q × s)

(3/4) + (-3/5) = (3 × 5 + (-3) × 4)/ (4 × 5)

= (15 – 12)/ 20

= (3/20)

(ii) Given -3 and (3/5)

If p/q and r/s are two rational numbers such that q and s do not have a common factor other than one, then

(p/q) + (r/s) = (p × s + r × q)/ (q × s)

(-3/1) + (3/5) = (-3 × 5 + 3 × 1)/ (1 × 5)

= (-15 + 3)/ 5

= (-12/5)

(iii) Given (-7/27) and (11/18)

LCM of 27 and 18 is 54

(-7/27) = (-7/27) × (2/2) = (-14/54)

(11/18) = (11/18) × (3/3) = (33/54)

(-7/27) + (11/18) = (-14 + 33)/54

= (19/54)

(iv) Given (31/-4) and (-5/8)

LCM of -4 and 8 is 8

(31/-4) = (31/-4) × (2/2) = (62/-8)

(31/-4) + (-5/8) = (-62 – 5)/8

= (-67/8)

3. Simplify:

(i) (8/9) + (-11/6)

(ii) (-5/16) + (7/24)

(iii) (1/-12) + (2/-15)

(iv) (-8/19) + (-4/57)

Solution:

(i) Given (8/9) + (-11/6)

The LCM of 9 and 6 is 18

(8/9) = (8/9) × (2/2) = (16/18)

(11/6) = (11/6) × (3/3) = (33/18)

= (16 – 33)/18

= (-17/18)

(ii) Given (-5/16) + (7/24)

The LCM of 16 and 24 is 48

Now (-5/16) = (-5/16) × (3/3) = (-15/48)

Consider (7/24) = (7/24) × (2/2) = (14/48)

(-5/16) + (7/24) = (-5/48) + (14/48)

= (14 – 15) /48

= (-1/48)

(iii) Given (1/-12) + (2/-15)

The LCM of 12 and 15 is 60

Consider (-1/12) = (-1/12) × (5/5) = (-5/60)

Now (2/-15) = (-2/15) × (4/4) = (-8/60)

(1/-12) + (2/-15) = (-5/60) + (-8/60)

= (-5 – 8)/60

= (-13/60)

(iv) Given (-8/19) + (-4/57)

The LCM of 19 and 57 is 57

Consider (-8/57) = (-8/57) × (3/3) = (-24/57)

(-8/19) + (-4/57) = (-24/57) + (-4/57)

= (-24 – 4)/57

= (-28/57)

4. Add and express the sum as mixed fraction:

(i) (-12/5) + (43/10)

(ii) (24/7) + (-11/4)

(iii) (-31/6) + (-27/8)

Solution:

(i) Given (-12/5) + (43/10)

The LCM of 5 and 10 is 10

Consider (-12/5) = (-12/5) × (2/2) = (-24/10)

(-12/5) + (43/10) = (-24/10) + (43/10)

= (-24 + 43)/10

= (19/10)

Now converting it into mixed fraction

= 1 (9/10)

(ii) Given (24/7) + (-11/4)

The LCM of 7 and 4 is 28

Consider (24/7) = (24/7) × (4/4) = (96/28)

Again (-11/4) = (-11/4) × (7/7) = (-77/28)

(24/7) + (-11/4) = (96/28) + (-77/28)

= (96 – 77)/28

= (19/28)

(iii) Given (-31/6) + (-27/8)

The LCM of 6 and 8 is 24

Consider (-31/6) = (-31/6) × (4/4) = (-124/24)

Again (-27/8) = (-27/8) × (3/3) = (-81/24)

(-31/6) + (-27/8) = (-124/24) + (-81/24)

= (-124 – 81)/24

= (-205/24)

Now converting it into mixed fraction

= -8 (13/24)


Exercise 5.2 Page No: 5.7

1. Subtract the first rational number from the second in each of the following:

(i) (3/8), (5/8)

(ii) (-7/9), (4/9)

(iii) (-2/11), (-9/11)

(iv) (11/13), (-4/13)

Solution:

(i) Given (3/8), (5/8)

(5/8) – (3/8) = (5 – 3)/8

= (2/8)

= (1/4)

(ii) Given (-7/9), (4/9)

(4/9) – (-7/9) = (4/9) + (7/9)

= (4 + 7)/9

= (11/9)

(iii) Given (-2/11), (-9/11)

(-9/11) – (-2/11) = (-9/11) + (2/11)

= (-9 + 2)/ 11

= (-7/11)

(iv) Given (11/13), (-4/13)

(-4/13) – (11/13) = (-4 – 11)/13

= (-15/13)

2. Evaluate each of the following:

(i) (2/3) – (3/5)

(ii) (-4/7) – (2/-3)

(iii) (4/7) – (-5/-7)

(iv) -2 – (5/9)

Solution:

(i) Given (2/3) – (3/5)

The LCM of 3 and 5 is 15

Consider (2/3) = (2/3) × (5/5) = (10/15)

Now again (3/5) = (3/5) × (3/3) = (9/15)

(2/3) – (3/5) = (10/15) – (9/15)

= (1/15)

(ii) Given (-4/7) – (2/-3)

The LCM of 7 and 3 is 21

Consider (-4/7) = (-4/7) × (3/3) = (-12/21)

Again (2/-3) = (-2/3) × (7/7) = (-14/21)

(-4/7) – (2/-3) = (-12/21) – (-14/21)

= (-12 + 14)/21

= (2/21)

(iii) Given (4/7) – (-5/-7)

(4/7) – (5/7) = (4 -5)/7

= (-1/7)

(iv) Given -2 – (5/9)

Consider (-2/1) = (-2/1) × (9/9) = (-18/9)

-2 – (5/9) = (-18/9) – (5/9)

= (-18 -5)/9

= (-23/9)

3. The sum of the two numbers is (5/9). If one of the numbers is (1/3), find the other.

Solution:

Given sum of two numbers is (5/9)

And one them is (1/3)

Let the unknown number be x

x + (1/3) = (5/9)

x = (5/9) – (1/3)

LCM of 3 and 9 is 9

Consider (1/3) = (1/3) × (3/3) = (3/9)

On substituting we get

x = (5/9) – (3/9)

x = (5 – 3)/9

x = (2/9)

4. The sum of two numbers is (-1/3). If one of the numbers is (-12/3), find the other.

Solution:

Given sum of two numbers = (-1/3)

One of them is (-12/3)

Let the required number be x

x + (-12/3) = (-1/3)

x = (-1/3) – (-12/3)

x = (-1/3) + (12/3)

x = (-1 + 12)/3

x = (11/3)

5. The sum of two numbers is (– 4/3). If one of the numbers is -5, find the other.

Solution:

Given sum of two numbers = (-4/3)

One of them is -5

Let the required number be x

x + (-5) = (-4/3)

LCM of 1 and 3 is 3

(-5/1) = (-5/1) × (3/3) = (-15/3)

On substituting

x + (-15/3) = (-4/3)

x = (-4/3) – (-15/3)

x = (-4/3) + (15/3)

x = (-4 + 15)/3

x = (11/3)

6. The sum of two rational numbers is – 8. If one of the numbers is (-15/7), find the other.

Solution:

Given sum of two numbers is -8

One of them is (-15/7)

Let the required number be x

x + (-15/7) = -8

The LCM of 7 and 1 is 7

Consider (-8/1) = (-8/1) × (7/7) = (-56/7)

On substituting

x + (-15/7) = (-56/7)

x = (-56/7) – (-15/7)

x = (-56/7) + (15/7)

x = (-56 + 15)/7

x = (-41/7)

7. What should be added to (-7/8) so as to get (5/9)?

Solution:

Given (-7/8)

Let the required number be x

x + (-7/8) = (5/9)

The LCM of 8 and 9 is 72

x = (5/9) – (-7/8)

x = (5/9) + (7/8)

Consider (5/9) = (5/9) × (8/8) = (40/72)

Again (7/8) = (7/8) × (9/8) = (63/72)

On substituting

x = (40/72) + (63/72)

x = (40 + 63)/72

x = (103/72)

8. What number should be added to (-5/11) so as to get (26/33)?

Solution:

Given (-5/11)

Let the required number be x

x + (-5/11) = (26/33)

x = (26/33) – (-5/11)

x = (26/33) + (5/11)

Consider (5/11) = (5/11) × (3/3) = (15/33)

On substituting

x = (26/33) + (15/33)

x = (41/33)

9. What number should be added to (-5/7) to get (-2/3)?

Solution:

Given (-5/7)

Let the required number be x

x + (-5/7) = (-2/3)

x = (-2/3) – (-5/7)

x = (-2/3) + (5/7)

LCM of 3 and 7 is 21

Consider (-2/3) = (-2/3) × (7/7) = (-14/21)

Again (5/7) = (5/7) × (3/3) = (15/21)

On substituting

x = (-14/21) + (15/21)

x = (-14 + 15)/21

x = (1/21)

10. What number should be subtracted from (-5/3) to get (5/6)?

Solution:

Given (-5/3)

Let the required number be x

(-5/3) – x = (5/6)

– x = (5/6) – (-5/3)

– x = (5/6) + (5/3)

Consider (5/3) = (5/3) × (2/2) = (10/6)

On substituting

– x = (5/6) + (10/6)

– x = (15/6)

x = (-15/6)

11. What number should be subtracted from (3/7) to get (5/4)?

Solution:

Given (3/7)

Let the required number be x

(3/7) – x = (5/4)

– x = (5/4) – (3/7)

The LCM of 4 and 7 is 28

Consider (5/4) = (5/4) × (7/7) = (35/28)

Again (3/7) = (3/7) × (4/4) = (12/28)

On substituting

-x = (35/28) – (12/28)

– x = (35 -12)/28

– x = (23/28)

x = (-23/28)

12. What should be added to ((2/3) + (3/5)) to get (-2/15)?

Solution:

Given ((2/3) + (3/5))

Let the required number be x

((2/3) + (3/5)) + x = (-2/15)

Consider (2/3) = (2/3) × (5/5) = (10/15)

Again (3/5) = (3/5) × (3/3) = (9/15)

On substituting

((10/15) + (9/15)) + x = (-2/15)

x = (-2/15) – ((10/15) + (9/15))

x = (-2/15) – (19/15)

x = (-2 -19)/15

x = (-21/15)

x = (- 7/5)

13. What should be added to ((1/2) + (1/3) + (1/5)) to get 3?

Solution:

Given ((1/2) + (1/3) + (1/5))

Let the required number be x

((1/2) + (1/3) + (1/5)) + x = 3

x = 3 – ((1/2) + (1/3) + (1/5))

LCM of 2, 3 and 5 is 30

Consider (1/2) = (1/2) × (15/15) = (15/30)

(1/3) = (1/3) × (10/10) = (10/30)

(1/5) = (1/5) × (6/6) = (6/30)

On substituting

x = 3 – ((15/30) + (10/30) + (6/30))

x = 3 – (31/30)

(3/1) = (3/1) × (30/30) = (90/30)

x = (90/30) – (31/30)

x = (90 – 31)/30

x = (59/30)

14. What should be subtracted from ((3/4) – (2/3)) to get (-1/6)?

Solution:

Given ((3/4) – (2/3))

Let the required number be x

((3/4) – (2/3)) – x = (-1/6)

– x = (-1/6) – ((3/4) – (2/3))

Consider (3/4) = (3/4) × (3/3) = (9/12)

(2/3) = (2/3) × (4/4) = (8/12)

On substituting

– x = (-1/6) – ((9/12) – ((8/12))

– x = (-1/6) – (1/12)

(1/6) = (1/6) × (2/2) = (2/12)

– x = (-2/12) – (1/12)

– x = (-2 – 1)/12

– x = (-3/12)

x = (3/12)

x = (1/4)

15. Simplify:

(i) (-3/2) + (5/4) – (7/4)

(ii) (5/3) – (7/6) + (-2/3)

(iii) (5/4) – (7/6) – (-2/3)

(iv) (-2/5) – (-3/10) – (-4/7)

Solution:

(i) Given (-3/2) + (5/4) – (7/4)

Consider (-3/2) = (-3/2) × (2/2) = (-6/4)

On substituting

(-3/2) + (5/4) – (7/4) = (-6/4) + (5/4) – (7/4)

= (-6 + 5 – 7)/4

= (-13 + 5)/4

= (-8/4)

= -2

(ii) Given (5/3) – (7/6) + (-2/3)

Consider (5/3) = (5/3) × (2/2) = (10/6)

(-2/3) = (-2/3) × (2/2) = (-4/6)

(5/3) – (7/6) + (-2/3) = (10/6) – (7/6) – (4/6)

= (10 – 7 – 4)/6

= (10 – 11)/6

= (-1/6)

(iii) Given (5/4) – (7/6) – (-2/3)

The LCM of 4, 6 and 3 is 12

Consider (5/4) = (5/4) × (3/3) = (15/12)

(7/6) = (7/6) × (2/2) = (14/12)

(-2/3) = (-2/3) × (4/4) = (-8/12)

(5/4) – (7/6) – (-2/3) = (15/12) – (14/12) + (8/12)

= (15 – 14 + 8)/12

= (9/12)

= (3/4)

(iv) Given (-2/5) – (-3/10) – (-4/7)

The LCM of 5, 10 and 7 is 70

Consider (-2/5) = (-2/5) × (14/14) = (-28/70)

(-3/10) = (-3/10) × (7/7) = (-21/70)

(-4/7) = (-4/7) × (10/10) = (-40/70)

On substituting

(-2/5) – (-3/10) – (-4/7) = (-28/70) + (21/70) + (40/70)

= (-28 + 21 + 40)/70

= (33/70)

16. Fill in the blanks:

(i) (-4/13) – (-3/26) = …..

(ii) (-9/14) + ….. = -1

(iii) (-7/9) + ….. = 3

(iv) ….. + (15/23) = 4

Solution:

(i) (-5/26)

Explanation:

Consider (-4/13) – (-3/26)

(-4/13) = (-4/13) × (2/2) = (-8/26)

(-4/13) – (-3/26) = (-8/26) – (-3/26)

= (-5/26)

(ii) (-5/14)

Explanation:

Given (-9/14) + ….. = -1

(-9/14) + 1 = ….

(-9/14) + (14/14) = (5/14)

(-9/14) + (-5/14) = -1

(iii) (34/9)

Explanation:

Given (-7/9) + ….. = 3

(-7/9) + x = 3

x = 3 + (7/9)

(3/1) = (3/1) × (9/9) = (27/9)

x = (27/9) + (7/9) = (34/9)

(iv) (77/23)

Explanation:

Given ….. + (15/23) = 4

x + (15/23) = 4

x = 4 – (15/23)

(4/1) = (4/1) × (23/23) = (92/23)

x = (92/23) – (15/23)

= (77/23)


Exercise 5.3 Page No: 5.10

1. Multiply:

(i) (7/11) by (5/4)

(ii) (5/7) by (-3/4)

(iii) (-2/9) by (5/11)

(iv) (-3/13) by (-5/-4)

Solution:

(i) Given (7/11) by (5/4)

(7/11) × (5/4) = (35/44)

(ii) Given (5/7) by (-3/4)

(5/7) × (-3/4) = (-15/28)

(iii) Given (-2/9) by (5/11)

(-2/9) × (5/11) = (-10/99)

(iv) Given (-3/13) by (-5/-4)

(-3/13) × (-5/-4) = (-15/68)

2. Multiply:

(i) (-5/17) by (51/-60)

(ii) (-6/11) by (-55/36)

(iii) (-8/25) by (-5/16)

(iv) (6/7) by (-49/36)

Solution:

(i) Given (-5/17) by (51/-60)

(-5/17) × (51/-60) = (-225/- 1020)

= (225/1020)

= (1/4)

(ii) Given (-6/11) by (-55/36)

(-6/11) × (-55/36) = (330/ 396)

= (5/6)

(iii) Given (-8/25) by (-5/16)

(-8/25) × (-5/16) = (40/400)

= (1/10)

(iv) Given (6/7) by (-49/36)

(6/7) × (-49/36) = (-294/252)

= (-7/6)

3. Simplify each of the following and express the result as a rational number in standard form:

(i) (-16/21) × (14/5)

(ii) (7/6) × (-3/28)

(iii) (-19/36) × 16

(iv) (-13/9) × (27/-26)

Solution:

(i) Given (-16/21) × (14/5)

(-16/21) × (14/5) = (224/105)

= (-32/15)

(ii) Given (7/6) × (-3/28)

(7/6) × (-3/28) = (-21/168)

= (-1/8)

(iii) Given (-19/36) × 16

(-19/36) × 16 = (-304/36)

= (-76/9)

(iv) Given (-13/9) × (27/-26)

(-13/9) × (27/-26) = (-351/234)

= (3/2)

4. Simplify:

(i) (-5 × (2/15)) – (-6 × (2/9))

(ii) ((-9/4) × (5/3)) + ((13/2) × (5/6))

Solution:

(i) Given (-5 × (2/15)) – (-6 × (2/9))

(-5 × (2/15)) – (-6 × (2/9)) = (-10/15) – (-12/9)

= (-2/3) + (12/9)

= (-6/9) + (12/9)

= (6/9)

= (2/3)

(ii) Given ((-9/4) × (5/3)) + ((13/2) × (5/6))

((-9/4) × (5/3)) + ((13/2) × (5/6)) = ((-3/4) × 5) + ((13/2) × (5/6))

= (-15/4) + (65/12)

= (-15/4) × (3/3) + (65/12)

= (-45/12) + (65/12)

= (65 – 45)/12

= (20/12)

= (5/3)

5. Simplify:

(i) ((13/9) × (-15/2)) + ((7/3) × (8/5)) + ((3/5) × (1/2))

(ii) ((3/11) × (5/6)) – ((9/12) × ((4/3)) + ((5/13) × (6/15))

Solution:

(i) Given ((13/9) × (-15/2)) + ((7/3) × (8/5)) + ((3/5) × (1/2))

((13/9) × (-15/2)) + ((7/3) × (8/5)) + ((3/5) × (1/2)) = (-195/18) + (56/15) + (3/10)

= (-65/6) + (56/15) + (3/10)

= (-65/6) × (5/5) + (56/15) × (2/2) + (3/10) × (3/3).

= (-325/30) + (112/30) + (9/30)

= (-325 + 112 + 9)/30

= (-204/30)

= (-34/5)

(ii) Given ((3/11) × (5/6)) – ((9/12) × ((4/3)) + ((5/13) × (6/15))

((3/11) × (5/6)) – ((9/12) × ((4/3)) + ((5/13) × (6/15)) = (15/66) – (36/36) + (30/195)

= (5/22) – (12/12) + (1/11)

= (5/22) – 1 + (2/13)

= (5/22) × (13/13) + (1/1) × (286/286) + (2/13) × (22/22)

= (65/286) – (286/286) + (44/286)

= (-177/286)


Exercise 5.4 Page No: 5.13

1. Divide:

(i) 1 by (1/2)

(ii) 5 by (-5/7)

(iii) (-3/4) by (9/-16)

(iv) (-7/8) by (-21/16)

(v) (7/-4) by (63/64)

(vi) 0 by (-7/5)

(vii) (-3/4) by -6

(viii) (2/3) by (-7/12)

Solution:

(i) Given 1 by (1/2)

1 ÷ (1/2) = 1 × 2 = 2

(ii) Given 5 by (-5/7)

5 ÷ (-5/7) = 5 × (-7/5)

= -7

(iii) Given (-3/4) by (9/-16)

(-3/4) ÷ (9/-16) = (-3/4) × (-16/9)

= (-4/-3)

= (4/3)

(iv) Given (-7/8) by (-21/16)

(-7/8) ÷ (-21/16) = (-7/8) × (16/-21)

= (-2/-3)

= (2/3)

(v) Given (7/-4) by (63/64)

(7/-4) ÷ (63/64) = (7/-4) × (64/63)

= (-16/9)

(vi) Given 0 by (-7/5)

0 ÷ (-7/5) = 0 × (5/7)

= 0

(vii) Given (-3/4) by -6

(-3/4) ÷ -6 = (-3/4) × (1/-6)

= (-1/-8)

= (1/8)

(viii) Given (2/3) by (-7/12)

(2/3) ÷ (-7/12) = (2/3) × (12/-7)

= (8/-7)

2. Find the value and express as a rational number in standard form:

(i) (2/5) ÷ (26/15)

(ii) (10/3) ÷ (-35/12)

(iii) -6 ÷ (-8/17)

(iv) (40/98) ÷ (-20)

Solution:

(i) Given (2/5) ÷ (26/15)

(2/5) ÷ (26/15) = (2/5) × (15/26)

= (3/13)

(ii) Given (10/3) ÷ (-35/12)

(10/3) ÷ (-35/12) = (10/3) × (12/-35)

= (-40/35)

= (- 8/7)

(iii) Given -6 ÷ (-8/17)

-6 ÷ (-8/17) = -6 × (17/-8)

= (102/8)

= (51/4)

(iv) Given (40/98) ÷ -20

(40/98) ÷ -20 = (40/98) × (1/-20)

= (-2/98)

= (-1/49)

3. The product of two rational numbers is 15. If one of the numbers is -10, find the other.

Solution:

Let required number be x

x × – 10 = 15

x = (15/-10)

x = (3/-2)

x = (-3/2)

Hence the number is (-3/2)

4. The product of two rational numbers is (- 8/9). If one of the numbers is (- 4/15), find the other.

Solution:

Given product of two numbers = (-8/9)

One of them is (-4/15)

Let the required number be x

x × (-4/15) = (-8/9)

x = (-8/9) ÷ (-4/15)

x = (-8/9) × (15/-4)

x = (-120/-36)

x = (10/3)

5. By what number should we multiply (-1/6) so that the product may be (-23/9)?

Solution:

Given product = (-23/9)

One number is (-1/6)

Let the required number be x

x × (-1/6) = (-23/9)

x = (-23/9) ÷ (-1/6)

x = (-23/9) × (-6/1)

x = (-138/9)

x = (46/3)

6. By what number should we multiply (-15/28) so that the product may be (-5/7)?

Solution:

Given product = (-5/7)

One number is (-15/28)

Let the required number be x

x × (-15/28) = (-5/7)

x = (-5/7) ÷ (-15/28)

x = (-5/7) × (28/-15)

x = (-4/-3)

x = (4/3)

7. By what number should we multiply (-8/13) so that the product may be 24?

Solution:

Given product = 24

One of the number is = (-8/13)

Let the required number be x

x × (-8/13) = 24

x = 24 ÷ (-8/13)

x = 24 × (13/-8)

x = -39

8. By what number should (-3/4) be multiplied in order to produce (-2/3)?

Solution:

Given product = (-2/3)

One of the number is = (-3/4)

Let the required number be x

x × (-3/4) = (-2/3)

x = (-2/3) ÷ (-3/4)

x = (-2/3) × (4/-3)

x = (-8/-9)

x = (8/9)

9. Find (x + y) ÷ (x – y), if

(i) x = (2/3), y = (3/2)

(ii) x = (2/5), y = (1/2)

(iii) x = (5/4), y = (-1/3)

Solution:

(i) Given x = (2/3), y = (3/2)

(x + y) ÷ (x – y) = ((2/3) + (3/2)) ÷ ((2/3) – (3/2))

= (4 + 9)/6 ÷ (4 – 9)/6

= (4 + 9)/6 × (6/ (4 – 9)

= (4 + 9)/ (4 -9)

= (13/-5)

(ii) Given x = (2/5), y = (1/2)

(x + y) ÷ (x – y) = ((2/5) + (1/2)) ÷ ((2/5) – (1/2))

= (4 + 5)/10 ÷ (4 -5)/10

= (4 + 5)/10 × (10/ (4 – 5)

= (4 + 5)/ (4 -5)

= (9/-1)

(iii) Given x = (5/4), y = (-1/3)

(x + y) ÷ (x – y) = ((5/4) + (-1/3)) ÷ ((5/4) – (-1/3))

= (15 – 4)/12 ÷ (15 + 4)/12

= (15 – 4)/12 × (12/ (15 + 4)

= (15 – 4)/ (15 + 4)

= (11/19)

10. The cost of 7 (2/3) meters of rope is Rs. 12 (3/4). Find its cost per meter.

Solution:

Given cost of 7 (2/3) = (23/3) meters of rope is Rs. 12 (3/4) = (51/4)

Cost per meter = (51/4) ÷ (23/3)

= (51/4) × (3/23)

= (153/92)

= Rs 1 (61/92)

11. The cost of 2 (1/3) meters of cloth is Rs.75 (1/4). Find the cost of cloth per meter.

Solution:

Given cost of 2(1/3) metres of rope = Rs. 75 (1/4)

Cost of cloth per meter = 75 (1/4) ÷ 2 (1/3)

= (301/4) ÷ (7/3)

= (301/4) × (3/7)

= (129/4)

= Rs 32 (1/4)

12. By what number should (-33/16) be divided to get (-11/4)?

Solution:

Let the required number be x

(-33/16) ÷ x = (-11/4)

x = (-33/16) ÷ (-11/4)

x = (-33/16) × (4/-11)

x = (3/4)

13. Divide the sum of (-13/5) and (12/7) by the product of (-31/7) and (-1/2)

Solution:

Given

((-13/5) + (12/7)) ÷ (-31/7) x (-1/2)

= ((-13/5) × (7/7) + (12/7) × (5/5)) ÷ (31/14)

= ((-91/35) + (60/35)) ÷ (31/14)

= (-31/35) ÷ (31/14)

= (-31/35) × (14/31)

= (-14/35)

= (-2/5)

14. Divide the sum of (65/12) and (8/3) by their difference.

Solution:

((65/12) + (8/3)) ÷ ((65/12) – (8/3))

= ((65/12) + (32/12)) ÷ ((65/12) – (32/12))

= (65 + 32)/12 ÷ (65 -32)/12

= (65 + 32)/12 × (12/ (65 – 32)

= (65 + 32)/ (65 – 32)

= (97/33)

15. If 24 trousers of equal size can be prepared in 54 metres of cloth, what length of cloth is required for each trouser?

Solution:

Given material required for 24 trousers = 54m

Cloth required for 1 trouser = (54/24)

= (9/4) meters


Exercise 5.5 Page No: 5.16

1. Find six rational numbers between (-4/8) and (3/8)

Solution:

We know that between -4 and -8, below mentioned numbers will lie

-3, -2, -1, 0, 1, 2.

According to definition of rational numbers are in the form of (p/q) where q not equal to zero.

Therefore six rational numbers between (-4/8) and (3/8) are

(-3/8), (-2/8), (-1/8), (0/8), (1/8), (2/8), (3/8)

2. Find 10 rational numbers between (7/13) and (- 4/13)

Solution:

We know that between 7 and -4, below mentioned numbers will lie

-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6.

According to definition of rational numbers are in the form of (p/q) where q not equal to zero.

Therefore six rational numbers between (7/13) and (-4/13) are

(-3/13), (-2/13), (-1/13), (0/13), (1/13), (2/13), (3/13), (4/13), (5/13), (6/13)

3. State true or false:

(i) Between any two distinct integers there is always an integer.

(ii) Between any two distinct rational numbers there is always a rational number.

(iii) Between any two distinct rational numbers there are infinitely many rational numbers.

Solution:

(i) False

Explanation:

Between any two distinct integers not necessary to be one integer.

(ii) True

Explanation:

According to the properties of rational numbers between any two distinct rational numbers there is always a rational number.

(iii) True

Explanation:

According to the properties of rational numbers between any two distinct rational numbers there are infinitely many rational numbers.

Comments

Popular posts from this blog

NCERT Solutions for Class 6 Chapter 10: Mensuration

  NCERT Solutions for Class 6 Chapter 10: Mensuration Exercise 10.1 Page no: 212 1. Find the perimeter of each of the following figures: Solutions: (a)  Perimeter = Sum of all the sides = 1 + 2 + 4 + 5 = 12 cm (b) Perimeter = Sum of all the sides = 23 + 35 + 35 + 40 = 133 cm (c) Perimeter = Sum of all the sides = 15 + 15 + 15 + 15 = 60 cm (d) Perimeter = Sum of all the sides = 4 + 4 + 4 + 4 + 4 =20 cm (e) Perimeter = Sum of all the sides = 1 + 4 + 0.5 + 2.5 + 2.5 + 0.5 + 4 = 15 cm (f) Perimeter = Sum of all the sides = 4 + 1 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 + 3 = 52 cm 2. The lid of a rectangular box of sides 40 cm by 10 cm is sealed all around with tape. What is the length of the tape required? Solutions: Length of required tape = Perimeter of rectangle = 2 (Length + Breadth) = 2 (40 + 10) = 2 (50) = 100 cm ∴ Required length of tape is 100 cm 3. A table top measures 2 m 25 cm by 1 m 50 cm. What is the perimeter of the table top? Solutions: L...

NCERT Solutions for Class 6 Chapter 3: Playing With Numbers

  NCERT Solutions for Class 6 Chapter 3: Playing With Numbers Exercise 3.1 page no: 50 1. Write all the factors of the following numbers: (a) 24 (b) 15 (c) 21 (d) 27 (e) 12 (f) 20 (g) 18 (h) 23 (i) 36 Solutions: (a) 24 24 = 1 × 24 24 = 2 × 12 24 = 3 × 8 24 = 4 × 6 24 = 6 × 4 Stop here since 4 and 6 have occurred earlier Hence, the factors of 24 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 and 24 (b) 15 15 = 1 × 15 15 = 3 × 5 15 = 5 × 3 Stop here since 3 and 5 have occurred earlier Hence, the factors of 15 are 1, 3, 5 and 15 (c) 21 21 = 1 × 21 21 = 3 × 7 21 = 7 × 3 Stop here since 3 and 7 have occurred earlier Hence, the factors of 21 are 1, 3, 7 and 21 (d) 27 27 = 1 × 27 27 = 3 × 9 27 = 9 × 3 Stop here since 3 and 9 have occurred earlier Hence, the factors of 27 are 1, 3, 9 and 27 (e) 12 12 = 1 × 12 12 = 2 × 6 12 = 3 × 4 12 = 4 × 3 Stop here since 3 and 4 have occurred earlier Hence, the factors of 12 are 1, 2, 3, 4, 6 and 12 (f) 20 20 = 1 × 20 20 = 2 × 10 20 = 4 × 5 20 = 5 × 4 Stop here since 4 and 5...

NCERT Solutions for Class 6 Chapter 12: Ratio and Proportion

  NCERT Solutions for Class 6 Chapter 12: Ratio and Proportion Exercise 12.1 page no: 251 1. There are 20 girls and 15 boys in a class. (a) What is the ratio of number of girls to the number boys? (b) What is the ratio of number of girls to the total number of students in the class? Solutions: Given Number of girls = 20 girls Number of boys = 15 boys Total number of students = 20 + 15 = 35 (a) Ratio of number of girls to number of boys = 20 / 15 = 4 / 3 (b) Ratio of number of girls to total number of students = 20 / 35 = 4 / 7 2. Out of 30 students in a class, 6 like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find the ratio of (a) Number of students liking football to number of students liking tennis. (b) Number of students liking cricket to total number of students. Solutions: Given Number of students who like football = 6 Number of students who like cricket = 12 Number of students who like tennis = 30 – 6 – 12 = 12 (a) Ratio of number of students liking football to the ...